Johanes Han: Sloboda medija na Balkanu postala je pitanje koje izaziva veliku zabrinutost i neophodno je hitno time se pozabaviti
Countries MoM Serbia
0 1272
Autor: Fairpress

Članak Tanjuga prenesen s portala n1info.com

Sloboda medija na Balkanu postala je pitanje koje izaziva veliku zabrinutost i neophodno je hitno time se pozabaviti, ocenio je evropski komesar za proširenje EU Johanes Han.

Han je rekao da sloboda medija na Balkanu ostaje pitanje koje izaziva posebnu zabrinutost Evropske komisije – a naročito uplitanje i pretnje vlasti usmerene na nezavisnost javnih emitera.

“Suočeni smo sa važnim izazovima kojima se treba odmah pozabaviti”, rekao je Han obraćajući se putem video linka BIRN-ovoj regionalnoj medijskoj konferenciji u Sarajevu.

“Osim angažovanja vlasti potrebni su dodatni napori kako bi se obezbedila politička i finansijska nezavisnost regulatornih agencija i brža funkcionalna

samoregulacija”, poručio je Han.Evropski komesar je rekao da će nastaviti da vrši pritisak na vlade u regionu kako bi se obezbedio napredak. “Takođe, postoji potreba rešavanja problema neformalnog ekonomskog pritiska na medije. Ovo obuhvata transparentnost medijskog vlasništva i sprečavanje prekomerne koncentracije istog. I poslednje, mada ne manje važno, moraju biti definisane transparentne uloge u procesu javnih nabavki u vezi sa državnim oglašavanjem”, rekao je Han.

On je rekao da se sloboda izražavanja i mediji nalaze u samoj srži procesa evropskih integracija.

“Sloboda govora i informisana, profesionalna štampa su neophodne za demokratsko društvo, one su od suštinske važnosti za izbore koje građani prave, a koji se tiču budućnosti zemlje”, kayao je Han.

Comments

comments

WordPress Lightbox Plugin