UNCUT: Šemsudin Šeki Radončić
Countries Latest Montenegro Uncut
0 1278
Autor: Fairpress
Šemsudin Šeki Radončić je dugogodišnji nezavisni novinar – istraživač, publicista, scenarista, autor nagrađivanih dokumentanih filmova, borac za ljudska prava i antiratni aktivista. Autor stotina istraživačkih tekstova, sedam knjiga i tri istraživačka dokumentarna filma. Takođe je i autor prve knjige o policijskoj torturi u Crnoj Gori – Crna kutija (1996. Izdavač Monitor) kao i prvi novinar u istoriji Crne Gore osuđen na dva mjeseca zatvora uslovno na godinu, zbog tekstova u kojima je otkrio kako su Miloševićevi ratni komandanti pljačkali Dubrovnik. Zbog serije tekstova o političkim suđenjima u Crnoj Gori nepoznati počinioci su 1994. godine pucali na njegovu majku i suprugu.
Nakon serijala istraživačkih tekstova o deportaciji bosanskih izbjeglica iz Crne Gore, 2005. godine mu je na kuću bačena bomba, a nakon izlaska knjige Kobna
sloboda i dokumentarnog filma o tom ratnom zločinu, nekoliko mjeseci kasnije, demoliran mu je automobil. Nakon objavljivanja dokumentarnog filma “Heroj našeg doba” i serije napada putem medija u Crnoj Gori i brojnih sudskih procesa, napušta Crnu Goru i seli se u Sarajevo gde i danas živi.
Dugo godina je obavljao dužnost potpredsjednika Nezavisnog udruženja profesionalnih novinara Crne Gore, bio dugogodišnji novinar Monitora, jedan od osnivača Nezavisnog dnevnika Vijesti, osnivač Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava. Dobitnik je prestižne Nagrade za ljudska prava Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) kao i brojnih priznanja širom svijeta za svoje dokumentarne filmove. Predsjednik NVO Witness – Sarajevo.

Comments

comments

Similar Articles
WordPress Lightbox Plugin