UO BHN: Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala
Autor: Fairpress

Saopćenje za javnost

Sarajevo, 11. juna 2019. – Upravni odbor BH novinara ( BHN) zahtijeva od gospodina Petra Ivancova, ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini, javno izvinjenje zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih komentara o portalu Žurnal i njegovom novinaru Avdi Avdiću. Gostujući u programu N1 televizije u Sarajevu, ambasador Ivancov je rekao kako za njega “portal Žurnal nije kredibilan”, te da se novinar Avdo Avdić “upleo u unutrašnje političke postupke i procese”.

Upravni odbor BHN smatra kako izjave gospodina Petra Ivancova predstavljaju grubi atak na slobodu medija i prava novinara da kritički analiziraju aktuelna zbivanjima u BiH uključujući i političko – obavještajne i pravosudne afera, o kojima je Žurnal pisao poslednjih nekoliko mjeseci. Dajući vlastita, ničim argumentirana mišljenja o radu novinara Žurnala, ambasador Ivancov je cijelu

redakciju doveo u direktnu opasnost! Ovaj diplomatski pritisak na novinare Žurnala ima dodatnu težinu, budući da dolazi od ambasadora Ruske Federacije – države sa značajanim uticajem u BiH i zemljama regiona, i da je pokrenut sa ciljem rušenja profesionalnog ugleda i vjerodostojnosti informacija koje objavljuje ovaj medij.

Upravni odbor BHN poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih  poslova BiH da hitno pošalju protestnu notu ambasadi u BiH i nadležnim institucijama Ruske Federacije zbog nedopustivog uplitanja njihovog diplomate u rad jednog bosanskohercegovačkog medija. Također, UO BHN će poslati protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije zbog izjava ambasadora  Ivancova.

Upravni odbor BH novinara 

Comments

comments

Similar Articles
WordPress Video Lightbox Plugin