UNCUT: Gordana Katana
Autor: Fairpress
Na press konferenciji, održanoj 14. marta 2015. godine u Banja Luci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD, predsjednik te stranke Milorad Dodik je na vulgaran, nacionalistički i muškošovinistički način reagirao na legitimna novinarska pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja.
Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnost i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD –a je brutano prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je
čitanje u javnim institucijama lično zabranio.
No, ovo nije bio prvi pokušaj diskreditiranja novinarke Katane.
U septembru 2012. godine je Gordana bila meta Dodikovih uvreda na press konferenciji održanoj u Palati RS. Tada je grubo uvredio koleginicu Katanu, kazavši joj da je „lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama“ i optuživši je za „političku pristranost“.
Predsjednik RS je tada napao novinarku Oslobođenja samo koji trenutak nakon što je u funkciji predsjednika SNSD potpisao i javnosti predstavio Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji i obavezao se na fer i demokratsko ponašanje u tom periodu.

Comments

comments

WordPress Video Lightbox Plugin